SCHOORSTEENVEGER

Bent u op zoek naar een betrouwbare schoorsteenveger?

WERKGEBIED

Het Betuws schoorsteenbedrijf is de grootste schoorsteenveger van midden Nederland.

ADVIES

Kijkt u hier voor advies over schoorsteentechniek.

...

Stook veilig en verantwoord

Het is natuurlijk heerlijk om uw haard regelmatig te stoken. Zeker in de koude wintermaanden. Het is gezellig en het kan u stookkosten besparen. Maar er zit ook een risico aan. Door vuil, obstakels en slechte installatie van rookkanalen ontstaan er jaarlijks zo’n 1.500 schoorsteenbranden in Nederland. Door uw rookkanaal professioneel door ons te laten reinigen, vermindert u het risico van een schoorsteenbrand aanzienlijk.

VOORKOM SCHOORSTEENBRAND

Wist u dat een schoorsteenbrand ruim 1.500 keer per jaar plaatsvindt in ons land? Vaak begint het onschuldig en hebt u het niet eens in de gaten. Zeker in de donkere en koude dagen stoken er meer mensen hun haard. Een knisperend haardvuurtje is gezellig, geeft veel warmte en sfeer. Maar het niet goed onderhouden van uw schoorsteen kan vervelende en verstrekkende gevolgen hebben. U herkent (het begin van) een schoorsteenbrand aan een bulderend geluid in uw rookkanaal. Of er ontstaat veel rook in de ruimte waar u stookt.

CREOSOOT

Een schoorsteenbrand ontstaat in een groot deel van de gevallen doordat tijdens het stoken deeltjes in de rook worden meegenomen die niet verbrand zijn. Deze onverbrande deeltjes hopen zich op in uw schoorsteen en vormen een laag die “creosoot” wordt genoemd. Creosoot is zeer brandbaar en als de laag niet wordt verwijderd kan deze laag in brand vliegen. Stook nooit met nat of geverfd hout. Dit zorgt voor meer onverbrande deeltjes in uw rookkanaal. Zorgt u er dus voor dat het hout dat u wilt opstoken droog en ongeverfd is. Ook kan de binnenkant van uw schoorsteen beschadigd zijn. In de scheuren en gaten kan creosoot ontstaan.

Naast creosoot zijn er nog enkele andere veroorzakers van schoorsteenbrand. Zo kunt u denken aan vogelnesten, maar ook aan takken en bladeren in uw rookafvoerkanaal. Deze zorgen voor ophoping en gevaar. Door een zogeheten kap te – laten – monteren bovenop uw schoorsteen kunt u dit voorkomen.

Het is aan te raden om uw schoorsteen jaarlijks minimaal één keer te laten vegen.

...
...

TIPS VOOR UW SCHOORSTEEN

Om de risico’s en de gevolgen van een schoorsteenbrand zo veel mogelijk te beperken en te voorkomen geven wij u enkele praktisch tips:

  • Laat altijd wat as achter in uw haard. De kachel is dan beter aan te maken.
  • Gebruik goed droog hout als brandstof. Hout is droog als het tussen de 12% en 20% vocht bevat. Bij ons zusterbedrijf, het Betuws Haardenhuis, verkopen wij vochtmeters waarmee u dit kunt meten.
  • Gebruik geen behandeld hout.
  • Gebruik geen multiplex, spaanplaat en oud papier.
  • In een allesbrander mogen hout, kolen en briketten. Geen rieten mandjes en mandarijnenkistjes.
  • Zorgt u voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar u stookt. Bij het stoken komen schadelijke stoffen vrij. Daarnaast verbruikt een open haard zuurstof. Voldoende ventilatie is dus belangrijk. Zet bijvoorbeeld tijdens het stoken een raam op een kier.
  • Als u de kachel volstopt met hout en u zet de zuurstoftoevoer dicht zal het hout lang doorsmeulen. Hierdoor raakt het kanaal vervuild met pek en hardroet.
  • Hoe harder/voller u de kachel laat branden, des te schoner blijft het kanaal. Dit komt door de volledige verbranding van het hout.
  • Stook niet bij windstil of mistig weer. Bij een gebrek aan wind of bij mist blijven rookgassen om het huis hangen. Dit is schadelijk voor uw gezondheid.
  • Controleer regelmatig het vuur en de rook uit uw schoorsteen. De vlam in uw haard of houtkachel dient helder geel te zijn en niet te flakkeren. Een oranje, onregelmatige vlam duidt op een onvolledige verbranding. Om uw rook te controleren dient u even tijdens het stoken naar buiten te lopen. Is de rook kleurloos dan is de verbranding goed. Ziet u witte, grijze, zwarte of blauwe rook dan schort er iets aan de verbranding van uw hout.
  • Doof of blus uw vuur niet met water maar gebruik zand of zout. Blust u namelijk met water dan ontstaat er veel rookontwikkeling en dat is schadelijk voor u en de mensen en dieren in uw omgeving.

KOOLMONOXIDEVERGIFTIGING

Een vervuild of verstopt kanaal kan verder ook koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Koolmonoxide is een dodelijk gas dat ontstaat door onvolledige verbranding van gas, hout of kolen. Men ruikt het niet en proeft het niet. Daarom is het zo gevaarlijk. Voordat u het weet bent u bewusteloos.
Een kanaal dat niet goed is aangesloten kan ook brandgevaarlijk zijn.

ROOKMELDERS

Deze mogen eigenlijk niet in uw huis ontbreken. Zo wordt u tijdig gealarmeerd als er iets misgaat. Er zijn ook melders voor koolmonoxide te verkrijgen.

ALLESBRANDER

Sommige kachels zijn ‘allesbranders’. Deze term moet u vooral niet al te letterlijk nemen. Het hierin verbranden van plastic verpakkingen, geverfd hout, enzovoorts zijn uit den boze.

...
...

LEES ONZE VEELGESTELDE VRAGEN VOOR NOG MEER TIPS

Als eigenaar of bewoner van een huis met een open haard, houtkachel of ander type verwarmingssysteem dat gebruikmaakt van een schoorsteen, is het belangrijk om de veiligheid ervan te waarborgen.

Een goed onderhouden schoorsteen vermindert niet alleen het risico op schoorsteenbranden, maar zorgt ook voor een efficiëntere werking van uw verwarmingssysteem en draagt bij aan een gezondere binnenluchtkwaliteit. In deze gids beantwoorden we enkele veelvoorkomende vragen over het vegen van schoorstenen, het voorkomen van schoorsteenbranden en hoe u uw schoorsteen in goede staat kunt houden.

  • Heeft u een schoorsteenveger nodig?

  • Wij dragen het predicaat Meester schoorsteenveger

  • Contact opnemen